Sisteme de educatie din lume (2)

Prima parte a articolului: Sisteme de invatamant din lume (1)

 

5. India: Echipe “de creiere”

 

indiaCum vi s-ar parea sa va vedeti copilul intr-o echipa nu de fotbal sau de tenis, ci de mima? In India este ceva normal.

Vorbirea in public, sahul si jocul de mima sunt activitati care atrag mii de spectatori in India, ceea ce evidentiaza importanta acordata de sistemul de invatamant gandirii creative.

De la varste mici, elevii sunt incurajati sa ia parte la activitati extrascolare academice, in defavoarea celor sportive. Jocul de mima presupune sa comunici nonverbal cu restul concurentilor, iar ei sa interpreteze ce spui tu, ceea ce dezvolta creativitatea si capacitatea de rezolvare a problemelor.

Unele scoli din India predau matematica vedica, un stravechi sistem de formule hindus numit sutra. Aplicand cele 16 reguli pentru rezolvarea unor ecuatii, elevii obtin rezultate bune la examene.

 

6. Japonia: Ordine si competitie

 

japoniaIn mod surprinzator, japonezii au descoperit ca predarea este mai eficienta cand clasele au mai multi elevi, in jur de 28. Predand unui grup mai mare de elevi, profesorii incurajeaza colaborarea intre copii, planificarea si studiul in perechi, daca este nevoie. Japonezii sustin ca, in acest mod, clasa este mai organizata, iar profesorul o poate controla mai bine.

In plus, copiii sunt mereu in competitie unii cu altii, incepand de la lupta de a ocupa un loc la gradinita cea mai cautata.

 

In Japonia, copiilor li se insufla de mici obiceiuri de studiu structurate si organizate, pentru ca, pe masura ce cresc, acestea sa devina tot mai solide. De exemplu, la 6-7 ani, copiii invata sa rezolve teste-grila, folosind metoda eliminarii variantelor gresite. Desi pare o metoda dificila si nepotrivita varstei, japonezii sustin ca, rezolvand astfel de teste, copiii devin perseverenti si responsabili.

 

7. Canada: Invatamant mixt

 

canadaIn Canada vorbitoare de limba engleza, exista mai multe sisteme de invatamant gratuite. Parintii isi pot inscrie copiii la gradinita la varsta de 3 ani si jumatate, unde grupele cuprind si copii de 4 si 5 ani – invatamant mixt, cu mai multe varste reunite.

 

Gradinita comunica permanent cu parintii, le comunica programa si planul de invatamant, astfel incat acestia sa poata completa educatia copiilor acasa. De asemenea, parintii sunt incurajati sa faca voluntariat in grupa copiilor lor, sa se implice activ in activitatea scolara.

 

Intr-o astfel de grupa mixta, care are 2-3 sau 4 educatori, se poate lucra pe varste uneori: copiii de 4-5 ani desfasoara activitati de dezvoltare a motricitatii fine de pregatire pentru scriere cu un educator, in timp ce copiii de 3 ani realizeaza un proiect de arta care le dezvolta tot motricitatea fina, dar adaptata varstei, cu alt educator. Totul se desfasoara in acelasi spatiu, intr-un cadru relaxat, flexibil, dar riguros in acelasi timp.

 

OK, si NOI incotro o luam?

 

romaniaSigur veti spune: “Suna interesant, dar noi nu avem acces la toate aceste sisteme de invatamant.” Asa este, dar putem influenta foarte mult educatia copiilor nostri. Poate nu putem controla in intregime felul in care copiii nostri invata la scoala, dar acasa o putem face. Daca observati ca la scoala nu este totul asa cum v-ati dori din punct de vedere academic, incercati sa “reparati” acest aspect acasa:

 

- Gasiti activitati extrascolare interesante pentru copii, petreceti timp la librarie si la biblioteca. Pastrati insa un echilibru intre timpul dedicat activitatii scolare si timpul liber al copiilor.

 

- Insuflati-le copiilor respectul fata de profesori, de scoala si de studiu. Cand sunt la scoala primara, jucati-va de-a scoala acasa, pentru a-i ajuta sa se deprinda cu regulile de la scoala, cu asteptatul randului, cu ascultatul invatatoarei, cu trecerea de la o activitate la alta.

 

- Invatati-i sa aprecieze performanta. In China, cine este destept este “tare”. Cel mai popular copil este copilul cel mai bun la invatatura.

 

- Dezvoltati-le curiozitatea, raspundeti-le cu entuziasm la nenumaratele intrebari, cititi-le la nesfarsit din enciclopedia despre dinozauri, planete sau animale, daca asta isi doresc. Oferiti-le mereu noi si noi provocari.

 

Prima parte a articolului: Sisteme de invatamant din lume (1)

 

Sursa: www.parents.com

 

Sisteme de educatie din lume (1)

Va invitam sa facem un tur virtual al sistemelor educationale de top din lume. Nu am trans concluzii pentru a va lasa pe voi sa faceti acest lucru. Noi am facut doar cateva recomandari, la final.

 

 

1. Finlanda: Libertate


finlanda 3
Copiii finlandezi incep scoala la 7ani, mai tarziu decat copiii din majoritatea tarilor, si au mai putine lectii decat copiii din Asia, Statele Unite sau unele tari din Europa. Care este secretul finlandezilor?  

 

Invatatorii si profesorii nu pun presiune in niciun fel pe elevi, folosesc metode pedagogice flexibile si adaptate fiecarui elev in parte.
Clasele sunt putin numeroase si fiecare clasa are doi invatatori sau profesori. Se lucreaza mult pe proiecte practice – pictura, desen, modelaj, muzica.

 

Elevii le spun cadrelor didactice pe nume si adesea au aceleasi cadre didactice timp de 3 sau 4 ani.

 

Totul pare relaxat si poate veti spune ca si superficial, dar sistemul educational finlandez este extrem de riguros. Copiii sub 7 ani nu sunt inscrisi la scoala, dar ei frecventeaza centre de educatie in stil Montessori (servicii oferite gratuit), unde participa la activitati creative prin care isi insusesc abilitatile sociale de baza.

 

Toti profesorii finlandezi sunt calificati in disciplinele pe care le predau, nu exista cadre didactice necalificate.

 

Tinerii absolventi isi petrec primul anul de activitate didactica sub supravegherea unui mentor-instructor, cu experienta in disciplina respectiva, putand astfel sa observe abilitatile si nevoile elevilor. In orice activitate – citit, scris, matematica – se pune accentul pe a-i invata pe copii CUM sa invete sa faca acea activitate.

 

Nu conteaza cate probleme de matematica rezolva, ci daca inteleg mecanismul adunarii si scaderii folosite la rezolvarea unei probleme,”, declara Tony Wagner, cercetator in domeniul educatiei inovative la Universitatea Harvard.

 

2. Singapore: Profesori de top

singapore

 

Profesorii au un statut social si profesional foarte ridicat in Singapore. Studentii se straduiesc sa fie cei mai buni din clasa, iar dupa facultate ei urmeaza un stagiu de pregatire in predarea disciplinei pe care au absolvit-o. Dupa acest stagiu, tinerii profesori inteleg mult mai bine abilitatile, psihologia si etapele de dezvoltare ale elevilor.  

 

Sistemul de invatamant din Singapore, care se situeaza in primele cinci tari la matematica, stiinte si abilitati de citire, se axeaza pe pregatirea impecabila a cadrelor didactice pentru nevoile elevilor. Testarea si urmarirea individuala a evolutiei elevilor sunt regula de baza inca din primele clase primare.

Limba comerciala in Singapore este engleza, dar majoritatea copiilor vorbesc mandarina, malaeza sau tamila ca a doua limba acasa sau la scoala, iar multi dintre ei invata a treia sau chiar a patra limba in unele scoli.

 

Sistemul de invatamant se concentreaza pe invatarea personalizata, adaptata nevoilor si abilitatilor elevilor, dar si pe insusirea notiunilor de etica si de cetatenie, de apartenenta la un grup social.

 

3. China: Studiu intens

 

chinaIn multe tari europene, copiii petrec la scoala si la gradinita in medie 6 ore si jumatate pe zi. In China insa, prescolarii si scolarii petrec 8 ore pe zi la cursuri, iar dupa varsta de 6 ani, au cateva ore de teme pe zi.

 

Societatea chineza este foarte competitiva, iar singura preocupare a parintilor, care, in general, au un singur copil, este ca el sa reuseasca in viata si sa urmeze o facultate de renume.

Copiii de gradinita din China nu se joaca afara, pentru ca au teme de facut. Chiar si sambata si duminica, ei urmeaza cursuri de engleza sau aprofundeaza alte discipline.

 

Acest sistem educational ambitios da si rezultate: elevii chinezi de peste 6 ani memoreaza minimum 50 de noi caractere mandarine pe saptamana, cunosc o a doua limba straina, de obicei engleza, si studiaza la liceu timp de 3-4 ani biologie, chimie si fizica, fata de 1-maximum 2 ani cat studiaza elevii din alte tari.

 

4. Noua Zeelanda: Asumarea responsabilitatii

noua zeelanda

 

Daca in alte tari parintii sunt preocupati ca Internetul sa intre in viata copiilor lor cat mai tarziu, in Noua Zeelanda nu se pune aceasta problema – copiii sunt incurajati de la varsta de 5 ani sa isi expedieze temele prin email sau sa si le posteze pe site-ul sau blogul clasei; acestea constau in lucrari executate in programe simple de grafica sau desene.

In clasa a treia, copiii folosesc singuri mesageria electronica si stiu sa posteze pe site-uri sau bloguri personale lucrarile si temele scolare.

 

Sistemul de invatamant din Noua Zeelanda pune accentul pe libera exprimare a personalitatii fiecarui copil si pe asumarea responsabilitatii de la varste mici. Iar blogurile si mini site-urile personale ii incurajeaza pe elevi sa se exprime.

 

Partea a doua a articolului: Sisteme de invatamant din lume (2)

 

Sursa: www.parents.com

Gata pentru prima tabara?

Oare copilul meu este pregatit sa mearga in prima lui tabara? Nu exista o varsta standard pentru acest moment – unii copii pot fi pregatiti sa faca acest “pas” inca de la 6-7 ani, altii mai tarziu.

efnl_sp_13_camp_max
Iata mai jos cateva indicii care te pot ajuta, ca parinte, sa iei o decizie in acest sens:


Copilului ii place sa doarma la prieteni sau la rude si nu duce dorul familiei pe perioade scurte de timp?


Copilul are prieteni sau apropiati care merg in tabara?
Ar fi bine sa te asiguri ca are cel putin un prieten sau o cunostinta care va merge in aceeasi tabara. Si ar fi si mai bine daca respectivul prieten a mai fost intr-o tabara inainte de aceasta si ii poate povesti si copilului tau la ce sa se astepte.


Tu esti pregatit, ca parinte, sa iti trimiti copilul in tabara?
Nu il va ajuta pe copil ca tu, ca parinte, sa ramai acasa si sa iti faci griji in fiecare clipa. Nu accepta sa il trimiti in tabara daca ai vreo indoiala sau vreo temere, de orice fel ar fi aceasta – lamureste-le si apoi da-ti acordul legat de plecare.

camp_43_daf_01
Daca ai decis ca atat copilul, cat si tu, ca parinte, sunteti pregatiti sa faceti acest pas, sunt importante cateva sfaturi care te vor ajuta sa il pregatesti pe cel mic:


Faceti repetitii acasa.
Roaga-l pe copil sa doarma in alta camera decat in camera lui si intr-un sac de dormit, ca sa vezi cum se descurca in alte conditii decat cele cunoscute. Intreaba-l ce probleme sau intrebari are legat de aceasta experienta si lamuriti-le a doua zi.

Gaseste tabara potrivita pentru copilul tau.
Este foarte important sa gasesti tabara potrivita, avand in vedere ca aceasta va fi prima experienta a lui de acest fel. Gaseste o tabara care se potriveste cu interesele si preocuparile copilului tau. Documenteaza-te suficient inainte sa iei o decizie. Poate ar fi bine sa nu il trimiti intr-o locatie aflata prea departe de casa, astfel incat copilul sa nu simta departarea prea acut, iar tu sa poti ajunge repede la el in cazul in care are nevoie de tine.

Incepe cu o tabara de scurta durata, de 5 sau 6 zile.

Inscrie-l in tabara impreuna cu un prieten.
Daca stie ca va avea alaturi un prieten, copilul nu va mai resimti teama de necunoscut, iar dorul de casa nu ii va mai da atat de mult de furca. In plus, prezenta unui priet
en ii va da incredere copilului tau sa se bucure la maximum de experienta unica pe care o traieste.kids-summer-camp-hike
Implica-l pe copil in pregatirea plecarii in tabara (cumparaturi, bagaje etc.).
Atitudinea este esentiala! Transmite-i copilului entuziasmul plecarii in tabara.

Povesteste-i experientele tale frumoase din tabere.
In acest fel, il vei motiva sa isi doreasca sa aiba si el propriile experiente memorabile.

Pune-i in bagaje o surpriza.
Dupa ce ati terminat de facut bagajele, strecoara-i o surpriza intr-un rucsac. Se va bucura sa descopere jucaria preferata sau un mesaj dragut cand va deschide bagajele.

07IejLYYFP1

Sursa: http://www.simplycircle.com
Foto: www.caryinstitute.com,  www.carl-duisberg-german-courses.com, 
www.activeforlife.com, www.teenlife.com