Cele 4 lucruri pe care trebuie sa le stie copiii despre bani

Atitudinea celor mici fata de bani se construieste de la varste foarte fragede, treptat. Putem incepe educatia financiara in familie prin a le arata copiilor ca banii sunt o unealta pe care este bine sa o folosim cu grija si sa o apreciem.


Si, ca in orice proces didactic, va recomandam sa va lamuriti mai intai ce stiu deja copiii vostri despre bani. Din proprie experienta, am constatat ca:

  1. Monedele sunt mai apreciate decat hartiile colorate, adica bancnotele.
  2. Cu cardul platim orice…gratis.
  3. Cand nu avem ceva, ne ducem sa cumparam.
  4. Daca au o moneda in buzunar, o folosesc la un automat de jucarii sau bomboane.

Iar acum va prezentam cele 4 lucruri de baza pe care copiii trebuie sa le stie despre bani. Inainte de a le aborda, subliniem ca este esentiala atitudinea adultilor din familie fata de bani pentru a cladi o atitudine sanatoasa si in spiritul copiilor.

castig baniCum se castiga banii
Prea usor spunem “Banii nu cresc in copaci“, dar oare copiii nostri stiu de unde provin banii? Unii cred ca banii vin de la magazin sau de la banca, insa este datoria noastra, de parinti, sa le spunem sa banii sunt rezultatul muncii depuse si ca, daca mama sau tata nu muncesc, nu vom avea bani pentru jucarii, haine, mancare, vacanta. Trebuie sa stie ca, daca toarna tot samponul in cada, cineva trebuie sa munceasca pentru a putea cumpara alta sticla de sampon.

Copiii trebuie sa traiasca ei insisi experienta muncii depuse si recompensate cu bani. Nu recompensati prin bani treburile zilnice din casa la care trebuie sa contribuie si copiii, dar incercati sa gasiti anumite sarcini pe care copiii sa le faca si sa primeasca bani.


Cum se economisesc banii
Sa nu va mirati ca, daca au o moneda in buzunar, copiii vor vrea sa o cheltuiasca imediat. Daca le spuneti sa stranga acei bani pentru facultate sau ca sa-si cumpere o masina, nu vor fi  motivati pentru ca scopul economisirii este prea indepartat in timp. Insa daca le spuneti ca isi pot cumpara o jucarie mult dorita, aveti sanse mai mari sa ii motivati; vedeti impreuna cat costa acea jucarie si faceti un plan de economisire de genul “intr-o luna ti-o vei putea cumpara daca economisesti x lei pe saptamana”.

economisire
Cum se cheltuiesc banii
Cand copiii cer sa le cumparam o jucarie scumpa sau sa iesim la un loc de joaca scump intr-o seara cand, de obicei, nu iesim, este bine sa evitam sa le spunem “Nu ne permitem.“, pentru ca nu este adevarat. Am putea sa le cumparam acea jucarie sau sa mergem la acel loc de joaca pretentios, dar urmarea ar fi ca am avea mai putini bani pentru casa, pentru cursurile extrascolare, pentru facturi. Este important ca ei sa stie ca, desi avem banii pentru acele lucruri, nu trebuie sa ii cheltuim imediat, ci sa ne gandim la prioritati si de abia apoi sa cumparam ce isi doresc. Putem stabili inainte de a pleca de acasa ce cumparam si de ce bani dispunem, propunandu-le si copiilor sa isi aleaga un lucru-maximum doua, care sa se incadreze in bugetul iesirii. In acest fel, nu vor alerga printre rafturi si nu vor cumpara orice impulsiv, numai de dragul de a cumpara.


Cum sa impartim banii cu altii

Este minunat sa imparti ce ai cu altii care sunt in impas. Incurajati-i pe copii sa ajute persoanele nevoiase intrucat oricand se pot regasi in situatia lor. Implicati-i in campanii de donatii catre spitale de copii sau orfelinate sau pur si simplu oferiti impreuna din ce au ei (jucarii, rechizite, mancare) unui copil sau unei familii in impas de pe strada voastra sau din scoala. Nu ii incurajati sa ofere bani cersetorilor de pe strada despre care nu stiti nimic.

bani monede


Banii sunt fascinanti, putem cumpara cu ei mancare, haine, servicii, activitati si vacante mult visate. Tot ei ne pot da insomnii, griji si stres. Nu vom putea rezolva noi toate impasurile financiare pe care le pot avea copiii nostri in viitor, ca adulti, dar ne putem stradui sa le punem bazele unei educatii financiare solide invatandu-i cum se castiga banii, cum se economisesc, cum se cheltuie si cum se impart cu altii aflati in nevoie.

Sursa bibliografica: planningplaytime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>