Copiii cu o conditie fizica buna pot obtine rezultate scolare peste medie

Majoritatea veti inclina sa spuneti ca o dupa-amiaza petrecuta la biblioteca va creste performantele intelectuale ale copilului. Un studiu recent arata insa ca o repriza de joaca in parc, un meci de tenis sau cateva ture de piscina pot avea acelasi efect.

Picture1Creierul copiilor cu o conditie fizica buna poate raspunde mai repede stimulilor cum ar fi lectura, intelegerea explicatiilor primite la scoala sau exprimarea verbala decat cel al copiilor care nu acorda prea multa atentie exercitiilor fizice.

Picture2Conducatorul si autorul studiului, prof. Charles Hillman de la Universitatea din Illionois, a declarat: “Copiii cu o conditie fizica buna au o activitate cerebrala mai intensa in sensul ca au capacitatea sa aloce mai multe resurse ale creierului sarcinilor intelectuale care le sunt propuse.”

 

Cercetatorii au concluzionat ca studiul trebui continuat pentru a afla cauzele exacte ale acestor descoperiri.

 

Sursa: dailymail.co.uk

 

Ghid pentru parinti: primele cuvinte ale celor mici

Limbajul este o activitate deosebit de complexa, iar deprinderea sa este dificila si de lunga durata. De la un copil la altul se observa deosebiri importante in ceea ce priveste varsta de debut a limbajului, claritatea cuvintelor si bogatia vocabularului.


Deprinderea limbajului presupune trei componente esentiale: buna functionare a aparatului fonator, asimilarea, memorarea si adaptarea sistemului lingvistic la situatie si, in cele din urma, dorinta copilului de a intelege si nevoia sa de a se exprima.


Atingerea anumitor repere in deprinderea limbajului variaza mult de la un copil la altul. Unii copii – in special fetitele – sunt mai avansati, in timp ce altii progreseaza mai lent.


Un copil caruia i se vorbeste sau citeste frecvent dobandeste mai rapid competentele lingvistice, aceste doua actiuni avand un mare impact asupra modului in care copilul  va fi capabil sa se exprime mai tarziu. Un copil caruia i se vorbeste sau citeste foarte rar va invata sa vorbeasca mai tarziu decat alti copii de aceeasi varsta.


Va prezentam in continuare cateva modalitati simple, dar extrem de eficiente de motivare a copiilor sa isi dezvolte vorbirea si limbajul:

2-4 ani final cu textPoate va intereseaza si: “Ce ai facut astazi?” – intrebare-cheie

poza a doua finala

poza 3 finala

Sursa bibliografica: readingrockets.org

3 jocuri pentru imbogatirea vocabularului copiilor in timp ce luam cina

Ca parinti, ne preocupa modalitatile de exprimare si varietatea vocabularului copiilor nostri. Va propunem trei jocuri pe care le puteti juca in familie pentru a-i incuraja pe cei mici sa invete cuvinte noi. Jocurile nu necesita multe pregatiri, sunt distractive si utile in acelasi timp.

familie la masa
1. Jocul “Foloseste cuvantul”

Scrieti cateva cuvinte noi pe bucatele de hartie si puneti-le intr-un borcan sau intr-un cos pe masa unde luati cina. Puteti folosi cuvinte noi pe care copiii le invata in acea perioada la scoala sau puteti extrage cateva cuvinte din cartile pe care le cititi celor mici. In fiecare seara, la cina, luati din borcan / cos o bucatica de hartie pe care este notat un cuvant si cititi-l cu voce tare. Definiti cuvantul folosind termeni familiari copiilor. De exemplu, puteti define cuvantul “flexibil”, pe intelesul copiilor, astfel: “ceva care este flexibil se misca sau se indoaie fara sa se rupa”. Daca incepeti definirea cuvantului cu “ceva care” sau “cineva care” sigur cei mici vor fi mai receptivi.

Apoi, fiecare persoana de la masa numeste un obiect care este flexibil sau nu este flexibil. Cand va vine randul, puteti spune: “O sfoara este flexibila.” sau “Creionul nu este flexibil.” Toti participantii la joc vor da exemple de contexte in care se foloseste cuvantul respectiv.

maini cu scris

Poate va intereseaza si: DE CE, CE si CUM le citim copiilor cu voce tare?

2. Jocul “Cate gasesti?”

O persoana de la masa denumeste o categorie – cum ar fi: fructe, animale sau obiecte cu forma patrata. Apoi, pe rand, fiecare spune un cuvant care se incadreaza in categoria aleasa. Daca ati ales categoria “obiecte cu forma patrata”, posibile raspunsuri ar putea fi: fereastra, carti, post-it-uri. Alegeti alta categorie cand nimeni de la masa nu mai poate sa adauge niciun cuvant la categoria initiala.


3. Jocul “Deseneaza cuvantul”

O continuare a jocurilor de mai sus este “Deseneaza cuvantul”. Puneti la dispozitia tuturor de la masa cateva foi albe sau, si mai interesant, puneti peste fata de masa hartie kraft pe care se poate scrie (sa nu fie lucioasa). In mijlocul mesei puneti si un suport cu creioane. Dupa ce luati cina, alegeti o bucatica de hartie din borcanul/cosul cu cuvinte, definiti cuvantul in termeni familari copiilor; apoi fiecare participant il va desena si isi va explica desenul.

cuvant in dictionarAcestea sunt doar trei activitati simple, dar interesante, pe care vi le propunem pentru a imbogati vocabularul copiilor. Puteti inventa impreuna multe alte activitati, in functie de varsta si interesele copiilor – va asiguram ca va fi distractiv si, in plus, veti petrece si timp de calitate in familie.

 

 

Sursa bibiografica: scholastic.com