Incepand de la ce varsta oferim copiilor ciocolata?

Experții in nutritia copiilor nu ofera un raspuns clar si transant la intrebarea daca ciocolata este benefica pentru copiii mici sau daca ar trebui interzisa acestora. Asta deoarece consumul de ciocolata are atat efecte pozitive, cat si negative.

 

Beneficiile consumului de ciocolata

 

Ciocolata cuprinde:

  • Triptofan – un aminoacid care stimuleaza producerea de serotonina si, asupra creierului uman, are efectul unui antidepresiv. Din acest motiv, o cantitate suficienta de serotonina din creierul copilului ii imbunatateste abilitatile mentale și ii stimuleaza interesul pentru invatarea, pentru acumularea noilor cunostinte.
  • Fenilalanina – un aminoacid care contribuie la funcția de construire a proteinelor si ajuta la imbunatatirea memoriei, perceptiei si gandirii.
  • Teobromina – are proprietati similare cu cele ale cofeinei imbunatatind claritatea de gandirii si concentrarea copilului.
  • Vitaminele B1, B2 si PP
  • Provitamina A
  • Microelementele: sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fier si cupru
  • O cantitate mare de carbohidrati, care reprezinta o excelenta sursa de energie.
  • Antioxidanti, care imbunatatesc metabolismul copilului, protejandu-i vasele sanguine si asigurandu-i o imunitate crescuta.
  • Mai mult decat atat, consumul ciocolatei stimuleaze producerea asa-numitului hormon al fericirii Endorfina.

120227035600-kid-chocolate-story-top

Partea neplacuta a consumului de ciocolata

Insa, dincolo de aceste aspecte pozitive ale consumului de ciocolata, exista si unele implicatii negative.

 

Desi o ciocolata de calitate contine toti acesti nutrienti benefici, consumul acesteia nu este recomandat copiilor cu varsta de pana la 3 ani. Pediatrii si nutritionistii sunt de parere ca sistemul digestiv inca sensibil al copilului mic nu poate digera produsele din ciocolata.

 

Totodata, la copilul de pana la 3 ani, ficatul si pancreasul nu sunt pe deplin formate pentru a functiona la capacitatea maxima. Din aceasta cauza, grasimea continuta de ciocolata reprezinta o sarcina prea grea de digerat pentru cele doua organe.

 

Articolul complet despre avantajele si dezavantajele consumului de ciocolata si varsta optima la care este indicat sa oferim copiilor ciocolata se gasesc pe site-ul www.centruldeparenting.ro.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>