Sistemul de invatamant romanesc, depasit in raport cu dinamica societatii

Sistemul educational romanesc ii ajuta pe elevi sa-si formeze competentele de baza pentru a deveni cetateni activi, releva ultimul raport al Comisiei Europene. Acesta prezinta competentele pe care tinerii ar trebui sa le deprinda in urma parcurgerii traseului educational, printre acestea aflandu-se competentele de alfabetizare, lingvistice, matematice, digitale si antreprenoriale.

 

 

woman-3169680_960_720
Rezultatele de la testarile PISA plaseaza elevii din Romania pe locul 27 din 72 de tari in privinta capacitatii de intelegere a unui text citit, cu mult sub media celorlalte tari din UE. Aceeasi situatie este valabila si pentru Matematica, iar dascalii explica de ce. 
 
Decalajul se mentine si in privinta dobandirii competentelor digitale, mai ales ca doar 66% dintre corpurile unitatilor de invatamant prescolar sunt conectate la Internet. In aceste conditii, specialistii in educatie sunt de parere ca ar fi o greseala eliminarea unei ore de TIC (Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor) din trunchiul comun pentru elevii de la profilul Real, dupa cum arata una dintre propunerile de planuri-cadru pentru liceeni. 
In ceea ce priveste insusirea competentelor antreprenoriale, dascalii sunt de parere ca depinde foarte mult de profesorul de la clasa:  “In clasa a X-a elevii fac cate o ora pe saptamana de Educatie Antreprenoriala, iar in a XI-a fac cate o ora de Economie. De asemenea, scolarii care au intrat anul acesta in clasa a V-a vor studia Educatia Financiara cand vor ajunge in a VIII-a. Din fericire, programa la aceste discipline este destul de relaxata in sensul ca profesorul are libertatea de a face diverse activitati pentru a-i ajuta pe elevi sa deprinda anumite notiuni si competente. Asadar, procesul invatarii la Economie depinde foarte mult de capacitatile dascalului“, a subliniat profesoara de Economie, Catalina Rusin, conform adevarul.ro
 
Competentele lingvistice si de alfabetizare se refera la capacitatea de a identifica, intelege si exprima opinii, sentimente sau fapte atat in forma orala, cat si scrisa. Raportul vorbeste atat de necesitatea utilizarii corecte a limbii materne cat si a unei limbi straine. 
 
Competenta matematica se refera la abilitatea de a dezvolta si a aplica gandirea matematica pentru a rezolva problemele in viata de zi cu zi. Aceasta implica, in grade diferite, abilitatea de a folosi moduri matematice de gandire (gandire logica si spatiala) si prezentare (formule, modele, constructii).
people-316506_960_720
Competenta digitala implica utilizarea responsabila si eficienta a tehnologiilor digitale pentru invatare, la locul de munca si, in general, pentru integrarea in societate. Competenta antreprenoriala se refera la capacitatea de a actiona in functie de oportunitati si de a le transforma in ceva valoros pentru tine si pentru cei din jur. Aceasta se bazeaza pe creativitate si gandire critica, care de multe ori nu sunt promovate suficient la scoala.
Articol preluat integral de pe site-ul portalinvatamant.ro

Sisteme de educatie din lume (2)

Prima parte a articolului: Sisteme de invatamant din lume (1)

 

5. India: Echipe “de creiere”

 

indiaCum vi s-ar parea sa va vedeti copilul intr-o echipa nu de fotbal sau de tenis, ci de mima? In India este ceva normal.

Vorbirea in public, sahul si jocul de mima sunt activitati care atrag mii de spectatori in India, ceea ce evidentiaza importanta acordata de sistemul de invatamant gandirii creative.

De la varste mici, elevii sunt incurajati sa ia parte la activitati extrascolare academice, in defavoarea celor sportive. Jocul de mima presupune sa comunici nonverbal cu restul concurentilor, iar ei sa interpreteze ce spui tu, ceea ce dezvolta creativitatea si capacitatea de rezolvare a problemelor.

Unele scoli din India predau matematica vedica, un stravechi sistem de formule hindus numit sutra. Aplicand cele 16 reguli pentru rezolvarea unor ecuatii, elevii obtin rezultate bune la examene.

 

6. Japonia: Ordine si competitie

 

japoniaIn mod surprinzator, japonezii au descoperit ca predarea este mai eficienta cand clasele au mai multi elevi, in jur de 28. Predand unui grup mai mare de elevi, profesorii incurajeaza colaborarea intre copii, planificarea si studiul in perechi, daca este nevoie. Japonezii sustin ca, in acest mod, clasa este mai organizata, iar profesorul o poate controla mai bine.

In plus, copiii sunt mereu in competitie unii cu altii, incepand de la lupta de a ocupa un loc la gradinita cea mai cautata.

 

In Japonia, copiilor li se insufla de mici obiceiuri de studiu structurate si organizate, pentru ca, pe masura ce cresc, acestea sa devina tot mai solide. De exemplu, la 6-7 ani, copiii invata sa rezolve teste-grila, folosind metoda eliminarii variantelor gresite. Desi pare o metoda dificila si nepotrivita varstei, japonezii sustin ca, rezolvand astfel de teste, copiii devin perseverenti si responsabili.

 

7. Canada: Invatamant mixt

 

canadaIn Canada vorbitoare de limba engleza, exista mai multe sisteme de invatamant gratuite. Parintii isi pot inscrie copiii la gradinita la varsta de 3 ani si jumatate, unde grupele cuprind si copii de 4 si 5 ani – invatamant mixt, cu mai multe varste reunite.

 

Gradinita comunica permanent cu parintii, le comunica programa si planul de invatamant, astfel incat acestia sa poata completa educatia copiilor acasa. De asemenea, parintii sunt incurajati sa faca voluntariat in grupa copiilor lor, sa se implice activ in activitatea scolara.

 

Intr-o astfel de grupa mixta, care are 2-3 sau 4 educatori, se poate lucra pe varste uneori: copiii de 4-5 ani desfasoara activitati de dezvoltare a motricitatii fine de pregatire pentru scriere cu un educator, in timp ce copiii de 3 ani realizeaza un proiect de arta care le dezvolta tot motricitatea fina, dar adaptata varstei, cu alt educator. Totul se desfasoara in acelasi spatiu, intr-un cadru relaxat, flexibil, dar riguros in acelasi timp.

 

OK, si NOI incotro o luam?

 

romaniaSigur veti spune: “Suna interesant, dar noi nu avem acces la toate aceste sisteme de invatamant.” Asa este, dar putem influenta foarte mult educatia copiilor nostri. Poate nu putem controla in intregime felul in care copiii nostri invata la scoala, dar acasa o putem face. Daca observati ca la scoala nu este totul asa cum v-ati dori din punct de vedere academic, incercati sa “reparati” acest aspect acasa:

 

- Gasiti activitati extrascolare interesante pentru copii, petreceti timp la librarie si la biblioteca. Pastrati insa un echilibru intre timpul dedicat activitatii scolare si timpul liber al copiilor.

 

- Insuflati-le copiilor respectul fata de profesori, de scoala si de studiu. Cand sunt la scoala primara, jucati-va de-a scoala acasa, pentru a-i ajuta sa se deprinda cu regulile de la scoala, cu asteptatul randului, cu ascultatul invatatoarei, cu trecerea de la o activitate la alta.

 

- Invatati-i sa aprecieze performanta. In China, cine este destept este “tare”. Cel mai popular copil este copilul cel mai bun la invatatura.

 

- Dezvoltati-le curiozitatea, raspundeti-le cu entuziasm la nenumaratele intrebari, cititi-le la nesfarsit din enciclopedia despre dinozauri, planete sau animale, daca asta isi doresc. Oferiti-le mereu noi si noi provocari.

 

Prima parte a articolului: Sisteme de invatamant din lume (1)

 

Sursa: www.parents.com

 

Sisteme de educatie din lume (1)

Va invitam sa facem un tur virtual al sistemelor educationale de top din lume. Nu am trans concluzii pentru a va lasa pe voi sa faceti acest lucru. Noi am facut doar cateva recomandari, la final.

 

 

1. Finlanda: Libertate


finlanda 3
Copiii finlandezi incep scoala la 7ani, mai tarziu decat copiii din majoritatea tarilor, si au mai putine lectii decat copiii din Asia, Statele Unite sau unele tari din Europa. Care este secretul finlandezilor?  

 

Invatatorii si profesorii nu pun presiune in niciun fel pe elevi, folosesc metode pedagogice flexibile si adaptate fiecarui elev in parte.
Clasele sunt putin numeroase si fiecare clasa are doi invatatori sau profesori. Se lucreaza mult pe proiecte practice – pictura, desen, modelaj, muzica.

 

Elevii le spun cadrelor didactice pe nume si adesea au aceleasi cadre didactice timp de 3 sau 4 ani.

 

Totul pare relaxat si poate veti spune ca si superficial, dar sistemul educational finlandez este extrem de riguros. Copiii sub 7 ani nu sunt inscrisi la scoala, dar ei frecventeaza centre de educatie in stil Montessori (servicii oferite gratuit), unde participa la activitati creative prin care isi insusesc abilitatile sociale de baza.

 

Toti profesorii finlandezi sunt calificati in disciplinele pe care le predau, nu exista cadre didactice necalificate.

 

Tinerii absolventi isi petrec primul anul de activitate didactica sub supravegherea unui mentor-instructor, cu experienta in disciplina respectiva, putand astfel sa observe abilitatile si nevoile elevilor. In orice activitate – citit, scris, matematica – se pune accentul pe a-i invata pe copii CUM sa invete sa faca acea activitate.

 

Nu conteaza cate probleme de matematica rezolva, ci daca inteleg mecanismul adunarii si scaderii folosite la rezolvarea unei probleme,”, declara Tony Wagner, cercetator in domeniul educatiei inovative la Universitatea Harvard.

 

2. Singapore: Profesori de top

singapore

 

Profesorii au un statut social si profesional foarte ridicat in Singapore. Studentii se straduiesc sa fie cei mai buni din clasa, iar dupa facultate ei urmeaza un stagiu de pregatire in predarea disciplinei pe care au absolvit-o. Dupa acest stagiu, tinerii profesori inteleg mult mai bine abilitatile, psihologia si etapele de dezvoltare ale elevilor.  

 

Sistemul de invatamant din Singapore, care se situeaza in primele cinci tari la matematica, stiinte si abilitati de citire, se axeaza pe pregatirea impecabila a cadrelor didactice pentru nevoile elevilor. Testarea si urmarirea individuala a evolutiei elevilor sunt regula de baza inca din primele clase primare.

Limba comerciala in Singapore este engleza, dar majoritatea copiilor vorbesc mandarina, malaeza sau tamila ca a doua limba acasa sau la scoala, iar multi dintre ei invata a treia sau chiar a patra limba in unele scoli.

 

Sistemul de invatamant se concentreaza pe invatarea personalizata, adaptata nevoilor si abilitatilor elevilor, dar si pe insusirea notiunilor de etica si de cetatenie, de apartenenta la un grup social.

 

3. China: Studiu intens

 

chinaIn multe tari europene, copiii petrec la scoala si la gradinita in medie 6 ore si jumatate pe zi. In China insa, prescolarii si scolarii petrec 8 ore pe zi la cursuri, iar dupa varsta de 6 ani, au cateva ore de teme pe zi.

 

Societatea chineza este foarte competitiva, iar singura preocupare a parintilor, care, in general, au un singur copil, este ca el sa reuseasca in viata si sa urmeze o facultate de renume.

Copiii de gradinita din China nu se joaca afara, pentru ca au teme de facut. Chiar si sambata si duminica, ei urmeaza cursuri de engleza sau aprofundeaza alte discipline.

 

Acest sistem educational ambitios da si rezultate: elevii chinezi de peste 6 ani memoreaza minimum 50 de noi caractere mandarine pe saptamana, cunosc o a doua limba straina, de obicei engleza, si studiaza la liceu timp de 3-4 ani biologie, chimie si fizica, fata de 1-maximum 2 ani cat studiaza elevii din alte tari.

 

4. Noua Zeelanda: Asumarea responsabilitatii

noua zeelanda

 

Daca in alte tari parintii sunt preocupati ca Internetul sa intre in viata copiilor lor cat mai tarziu, in Noua Zeelanda nu se pune aceasta problema – copiii sunt incurajati de la varsta de 5 ani sa isi expedieze temele prin email sau sa si le posteze pe site-ul sau blogul clasei; acestea constau in lucrari executate in programe simple de grafica sau desene.

In clasa a treia, copiii folosesc singuri mesageria electronica si stiu sa posteze pe site-uri sau bloguri personale lucrarile si temele scolare.

 

Sistemul de invatamant din Noua Zeelanda pune accentul pe libera exprimare a personalitatii fiecarui copil si pe asumarea responsabilitatii de la varste mici. Iar blogurile si mini site-urile personale ii incurajeaza pe elevi sa se exprime.

 

Partea a doua a articolului: Sisteme de invatamant din lume (2)

 

Sursa: www.parents.com