Proiect gratuit de educatie cinematografica

In perioada mai-iunie, cea de-a doua editie a caravanei CinEd pentru scoala primara aduce filme din patrimoniul european micutilor din 6 localitati din Romania printre care se numara: Bucuresti, Timisoara, Focsani, Paulesti Vrancea si Pitesti. CinEd este o initiativa europeana care isi propune sa imbunatateasca si sa incurajeze dezvoltarea programelor de educatie cinematografica adresate tinerilor cu varsta cuprinsa intre 6 si 19 ani. Proiectul este dezvoltat de Institutul Francez din Paris in parteneriat cu sapte tari europene: Spania, Portugalia, Bulgaria, Italia,Cehia, Finlanda si Romania, unde programul CinEd este coordonat de Asociatia Culturala Macondo (pentru elevi si cadre didactice din invatamantul primar) in colaborare cu Societatea Culturala NexT (pentru segmentele gimnaziu si liceu).

 

f18e76869c37f44138d3b1a0a6b09ea6
Proiect gratuit de educatie cinematografica

 

CinEd pleaca de la premisa ca educatia cinematografica este un element cheie in educarea tinerilor in epoca digitala. Scopul programului este acela de a crea un prim model de strategie pentru dezvoltarea educatiei cinematografice la scara larga, implicand un numar cat mai mare de profesori, invatatori si elevi.


Filmele selectate de critici de film din cele sapte tari partenere impreuna cu reprezentanti ai Cinematecii Franceze si resursele pedagogice create special pentru nevoile de invatare ale elevilor sunt puse la dispozitia tuturor profesorilor, invatatorilor si elevilor interesati prin intermediul unei platforme online special concepute.


Poate va intereseaza si: “Ce ai facut astazi?” – intrebare-cheie


Mai mult, gratie proiectiilor si intalnirilor cu profesionistii din domeniu, elevii implicati in prima faza in program vor fi incurajati sa descopere vizionarea filmelor ca activitate culturala si vor fi ajutati sa-si dezvolte abilitatile de intelegere a mesajelor audiovizuale in general si a filmelor, privite ca obiecte artistice, in particular.

 


Accent pe utilizarea independenta a platformei CinEd


Totodata, o latura importanta a strategiei CinEd o reprezinta formarea in domeniul educatiei cinematografice a unui numar cat mai mare de profesori si invatatori, corelata cu dezvoltarea unei metodologii in baza careia acestia sa poata continua sa realizeze activitati similare, in mod independent, folosindu-se de filmele si materialele existente pe platforma.

 

12002193_1498514030463798_4610648197331278010_n
In acest sens, vor fi organizate doua formari pentru cadrele didactice din invatamântul primar, bibliotecari si agenti culturali interesati de proiecte de educatie cinematografica formala sau nonformala. Aceste formari vin in continuarea celei organizate impreuna cu Institutul Francez din Iasi In perioada 7-8 ianuarie 2017.


Prima dintre ele va avea loc pe 4 si 5 mai, la Bucuresti, la Spatiul Public European, in cadrul Festivalului Filmului European, iar a doua in perioada 25-26 mai, la Timisoara, in parteneriat cu Institutul Francez din Timisoara.

 

CinEd pentru scoala primara este un program sustinut de Ministerul Educatiei Nationale si de Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti.


Pentru mai multe detalii despre platforma va invitam sa consultati site-ul CinEd si pagina de Facebook CinEd.

 

Surse informatii: www.didactic.ro si https://www.facebook.com/CinEd-1498512447130623/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>