Descoperirea naturii alaturi de cei mici

 

Ce frumos ar fi sa putem iesi zi de zi cu copiii in natura! Iesire in natura inseamna insa si o plimbare pana in parculetul de langa casa sau o dupa-amiaza petrecuta in gradina. Nu trebuie sa faceti aproape nicio pregatire, ci doar sa aveti bunavointa de a „da in mintea copiilor” si de a deveni exploratori.

 

 

hiking-2446336_960_720
1. Faceti o lista de notiuni / obiecte opuse pe care sa le identificati in timpul plimbarii: ud – uscat, greu – usor, moale – tare, neted – aspru, lung – scurt etc. La final, vedeti daca ati gasit tot ce v-ati propus si discutati despre diferentele dintre obiectele gasite.

 

2. Cautati lucruri care sa faca referire la cele cinci simturi: vaz, gust, pipait, miros si auz. Colectionati, faceti poze sau faceti o lista cu ceea ce ati gasit. Provocare: gasiti trei lucruri reprezentative pentru fiecare simt.

 

woman-546103_960_720
3. Dati-le copiilor un aparat de fotografiat ca sa fotografieze lucrurile care li se par interesante pe parcursul plimbarii sau timpului petrecut in natura. Veti descoperi astfel noi perspective.


4. Colectionati cat mai multe tipuri de frunze – lectia de botanica perfecta!

Dati-le copiilor o lista cu imagini ale mai multor tipuri de frunze pe care trebuie sa le gaseasca.
Plecati de acasa cu o lista cu cateva contururi de frunze pe care copiii trebuie sa le completeze cu frunzele potrivite.

 

beech-leaf-228249_960_720Poate va intereseaza si: Secretele unei vacante de vara active pentru copii


5. Plimbati-va si ascultati. Nu trebuie sa adunati nimic. Ascultati impreuna cu copiii sunetele din natura si incercati sa le identificati.

bird-515031_960_720
6. Confectionati de acasa un card cu 3 randuri si 3 coloane. In fiecare patrat desenati cate o imagine, cum ar fi: un fluture, o floare, o frunza etc., pe care copiii trebuie sa le gaseasca in timpul plimbarii. Plastifiati cardul ca sa il puteti refolosi.


7. Faceti o lista de culori (culorile curcubeului, de exemplu) pe care sa le identificati in timpul plimbarii. Fotografiati obiectele care contin culorile respective, facand o lista sau colectionandu-le.

 klatschmohn-2426965_960_720

Sursa bibliografica: http://www.ourmontessorihome.com

 

Copiii cu o conditie fizica buna pot obtine rezultate scolare peste medie

Majoritatea veti inclina sa spuneti ca o dupa-amiaza petrecuta la biblioteca va creste performantele intelectuale ale copilului. Un studiu recent arata insa ca o repriza de joaca in parc, un meci de tenis sau cateva ture de piscina pot avea acelasi efect.

Picture1Creierul copiilor cu o conditie fizica buna poate raspunde mai repede stimulilor cum ar fi lectura, intelegerea explicatiilor primite la scoala sau exprimarea verbala decat cel al copiilor care nu acorda prea multa atentie exercitiilor fizice.

Picture2Conducatorul si autorul studiului, prof. Charles Hillman de la Universitatea din Illionois, a declarat: “Copiii cu o conditie fizica buna au o activitate cerebrala mai intensa in sensul ca au capacitatea sa aloce mai multe resurse ale creierului sarcinilor intelectuale care le sunt propuse.”

 

Cercetatorii au concluzionat ca studiul trebui continuat pentru a afla cauzele exacte ale acestor descoperiri.

 

Sursa: dailymail.co.uk

 

Incepand de la ce varsta oferim copiilor ciocolata?

Experții in nutritia copiilor nu ofera un raspuns clar si transant la intrebarea daca ciocolata este benefica pentru copiii mici sau daca ar trebui interzisa acestora. Asta deoarece consumul de ciocolata are atat efecte pozitive, cat si negative.

 

Beneficiile consumului de ciocolata

 

Ciocolata cuprinde:

  • Triptofan – un aminoacid care stimuleaza producerea de serotonina si, asupra creierului uman, are efectul unui antidepresiv. Din acest motiv, o cantitate suficienta de serotonina din creierul copilului ii imbunatateste abilitatile mentale și ii stimuleaza interesul pentru invatarea, pentru acumularea noilor cunostinte.
  • Fenilalanina – un aminoacid care contribuie la funcția de construire a proteinelor si ajuta la imbunatatirea memoriei, perceptiei si gandirii.
  • Teobromina – are proprietati similare cu cele ale cofeinei imbunatatind claritatea de gandirii si concentrarea copilului.
  • Vitaminele B1, B2 si PP
  • Provitamina A
  • Microelementele: sodiu, magneziu, potasiu, calciu, fier si cupru
  • O cantitate mare de carbohidrati, care reprezinta o excelenta sursa de energie.
  • Antioxidanti, care imbunatatesc metabolismul copilului, protejandu-i vasele sanguine si asigurandu-i o imunitate crescuta.
  • Mai mult decat atat, consumul ciocolatei stimuleaze producerea asa-numitului hormon al fericirii – Endorfina.

120227035600-kid-chocolate-story-top

Partea neplacuta a consumului de ciocolata

Insa, dincolo de aceste aspecte pozitive ale consumului de ciocolata, exista si unele implicatii negative.

 

Desi o ciocolata de calitate contine toti acesti nutrienti benefici, consumul acesteia nu este recomandat copiilor cu varsta de pana la 3 ani. Pediatrii si nutritionistii sunt de parere ca sistemul digestiv inca sensibil al copilului mic nu poate digera produsele din ciocolata.

 

Totodata, la copilul de pana la 3 ani, ficatul si pancreasul nu sunt pe deplin formate pentru a functiona la capacitatea maxima. Din aceasta cauza, grasimea continuta de ciocolata reprezinta o sarcina prea grea de digerat pentru cele doua organe.

Articolul complet despre avantajele si dezavantajele consumului de ciocolata si varsta optima la care este indicat sa oferim copiilor ciocolata se gasesc pe site-ul www.centruldeparenting.ro.

 

Libraria Familiei va recomanda: Istorioare de alint – cu ilustratii de Tony Wolf

image description

 

 

 

 

 

Douasprezece istorioare duioase, avand drept eroi tot atatia pui de animale, minunat ilustrate de Tony Wolf, care-i rasfata iarasi pe micii cititori!
O carte mai buna ca un tort de ciocolata!


Comanda AICI.